Tverrfjellet, snowshoe-excursie
Door: Ellien
Blijf op de hoogte en volg Leen en Ellien
04 Februari 2017 | Noorwegen, Tromsø
Vanochtend moesten we al meteen aan de slag, onze eerste excursie stond op het programma. Geboekt bij Tromsø Outdoor, 1 van de vele organisaties die hier de toeristen bezig houden. Je kan hier heel veel doen: o.a. skieёn, op pad met sledehonden, snowscooteren, boottochtjes, (ijs)vissen en snowshoen. Het laatste is niet zo populair/bekend. Slechts 8 mensen gingen vandaag met 1 gids 5 uur op pad, er is ook een kortere versie van amper 2 uurtjes. We stonden rond 7 uur op en kwamen langzaam op gang. Iets te langzaam, uiteindelijk moesten we ons nog gaan haasten om op tijd de deur uit te gaan. We hebben het juiste vakantie-ritme nog niet gevonden. Wat moet er allemaal mee, wat doe je aan enzo? Bovendien bleek dat ik eigenlijk te weinig winterkleding heb meegenomen, maar het paste gewoon niet in de koffers. Maar dik gekleed gingen we dan toch snel op zoek naar de meetingplek voor de tocht. Bij een Raddison Blu hotel in Tromsø. Dat was snel gevonden alleen een parkeerplek voor de auto was een groot probleem. Nergens kon je langer staan dan 2 uur. In eerste instantie stonden we bij een haven, illegaal, maar ik wilde ons alvast gaan aanmelden, want het was al bijna tijd om te starten. Lichtelijk gestresst kwam ik bij het hotel waar al heel veel mensen stonden. Dit is een startpunt voor heel veel excursies hier, maar onze gids was er gelukkig nog niet. Wel uitgevogeld waar we legaal mochten parkeren en snel liep ik terug naar de auto. Leen was daar niet meer, en ik dus zoeken waar hij kon zijn. Er liep wel al een parkeerwacht aan de overkant van de straat bonnetjes uit te delen voor foutparkeren en die heb ik heel lief gevraagd om dat niet bij onze auto te doen. Die zou heel snel verplaatst worden en hij zag nog even van een bonnetje af. Oeps dat scheelde maar weinig. Leen vond ik 2 straten verderop en snel parkeerde hij de auto. Parkeerticket kopen met Noorse uitleg was best lastig, maar uiteindelijk stonden we geparkeerd tot uiterlijk 15 uur in de middag. De excursie zou dan afgelopen moeten zijn.
Onze gids Matthias arriveerde kort daarna en we reden met een minibusje met nog 6 anderen naar Kvaløya. Dat is een groot eiland vlakbij Tromsø, waar het erg bergachtig is en vrijwel onbewoond. Matthias vertelde dat pas sinds eergisteren de zon weer boven de horizon uitkomt. De afgelopen 2 maanden hebben ze hier echt in het donker geleefd. Bovendien was het vandaag een prachtige zonnige dag, onbewolkt en ook dat was bijzonder, de afgelopen weken was het erg slecht weer met sneeuwstormen en ook heel veel regen. Kortom we boften met deze heerlijke zonnige dag. Het was een prachtige rit over Kvaløya en we stopten nog bij een fjord met mooi uitzicht, waar soms walvissen te zien zijn. Uiteindelijk parkeerden we de bus na 15 minuten verder rijden en werden de snowshoe-spullen uitgedeeld. Dik aangekleed begonnen we aan onze hike en stapten door flink wat sneeuw. We moesten een flinke heuvel beklimmen en dat viel helemaal niet mee. Voor een eerste dag was 520 hoogtemeters heel pittig. De benen protesteerden best wel en ook ging het aantal hartslagen flink omhoog. Pffff, afzien. Maar de beloning was een schitterend uitzicht bovenop de Tverrfjellet met bergen rondom, een zonnetje en een mooi meer aan de andere kant van de heuvel. Helemaal geweldig.
Na een Fotoshoot en eetpauze gingen we weer naar beneden. Deze keer ging het lekker makkelijk, we stapten probleemloos door diepe sneeuw, gleden een helling af en zagen onderweg nog een klein groepje rendieren. Daarvan zijn er hier best veel, maar ze zijn niet wild. Ze zijn allemaal van boeren, maar lopen vrij rond en af toe verzamelen de eigenaren het vee. Toch bijzonder om ze te ontmoeten, ze zijn vrij schuw en laten zich niet vaak zien. Omdat we al om 2 uur weer terug waren bij de auto besloot Matthias om ons nog een mooi plekje aan de Erdsfjord te laten zien. Hij reed naar een klein haventje en we zagen daar een paar Golden Eagles rondvliegen, op zoek naar een makkelijk hapje. Een prachtig plekje aan het water, met bergen rondom. Matthias vertelde dat dit een uitstekend plekje is om Noorderlicht te zien, lekker donker, even onthouden dus. Om 15 uur kwamen we weer aan bij het Raddison hotel, net op tijd om de parkeerkaart van onze auto te verlengen. We liepen nog even naar de winkel van Tromsø Outdoor waar Matthias werkt en hij gaf ons nog wat extra info over snowshoe hikes in de omgeving. Hij en zijn collega waren erg enthousiast om ons wegwijs te maken, superaardig. Helaas is de info over snowshoen hier minimaal, het is niet zo populair zoals in Canada en er zijn ook geen routes beschreven. Maar met deze hulp kunnen we vast wel wat leuke tochtjes gaan maken. Vanaf maandag gaan we hier ook snowshoes huren, het belooft de komende week prachtig mooi weer daarvoor te worden. We boffen weer.
Rond 16 uur waren we thuis en aten nog ons broodje op bij een bakkie koffie (eerste van vandaag, poeh poeh daar waren we wel aan toe zeg, ik kreeg al afkickverschijnselen). Na het avondeten besloten we om terug te rijden naar het haventje bij Erdsfjord (wat Matthias ons had laten zien) om het Noorderlicht te gaan zien. Het hing al in de lucht bij vertrek en we gingen dus op zoek naar een donker plekje in de hoop het groene schijnsel te kunnen zien. Helaas konden we het juiste plekje niet terugvinden en parkeerden dan maar aan de overkant van het water. Tromso ligt aan het water en een grote brug brengt je naar Kvaløya. Daar zie je dan de lichtjes van Tromsø en regelmatig liet het Noorderlicht zich zien boven de stad. We maakten veel foto's met de camera's op statief, maar helaas voor ons weer zonder kleur, te veel schijnsel van de stad. Op de foto's is het wel groen. Het is dus erg lastig om een plek te vinden zonder verlichting, zeker als je hier vreemd bent. Hopelijk komt daar morgen verandering in, want dan beleven we onze eerste professionele Aurora excursie en die weten wel waar de donkere plekjes te vinden zijn. Er wordt net zo lang gezocht naar onbewolkte plaatsen zodat het groene schijnsel te zien is. Ik ben zwaar benieuwd of het gaat lukken, maar de weersverwachting voor de komende dagen is sowieso perfect. Met een beetje geluk zien we morgenavond echt een groen waas voor onze ogen. Eerst nog even een walvis-excursie in de ochtend, ook heel spannend, lekker varen door de fjorden. Kortom het wordt weer een topdag. Het kan misschien wat langer duren voor het volgende verslag geplaatst wordt, want we zijn pas na middernacht thuis en dan ga ik eerst even slapen. Dus even geduld aub.
Lucky 2
05 Februari 2017 - 14:13
Franziska:
Beste lichtjesjagers,
Ik was helemaal vergeten om jullie een goede reis te wensen, maar ik heb de afgelopen vier nachten gewerkt en mijn bioritme is tamelijk in de war. Ook ik ben dus tegenwoordig de halve nacht wakker, al is het helaas niet om het noorderlicht te spotten. Vandaar ook dat ik jullie verhalen nu pas lees. Ik heb er wel weer volop van genoten en verheug me nu al op het volgende bericht. Heel veel plezier en een stormachtig (uiteraard bedoel ik zonnestormen) verblijf toegewenst!
Groetjes oet Grunn'n,
Franziska -
05 Februari 2017 - 14:13
Bianca:
Hey,
Heerlijk geploeter door de sneeuw. Krijg dr hier ook wel zin in. Al ligt hier niks.
Volgens de weermannen komt het komende week weer in Nederland.
Zit hier heerlijk in monkey town(binnenspeeltuin) te genieten van jullie verhalen.
Veel plezier morgen ochtend.
Ben erg benieuwd.
Xxxx en goede zeebenen gewenst
05 Februari 2017 - 19:25
Sassie:
Zo hoe is het met de spierpijn nu een dag erna?
Heftig hoor
Ben benieuwd of het vandaag lukt voor jullie dus ben erg benieuwd op jullie verhalen
Ik wacht met spanning op je nieuwe verhaal maar ben geduldig!
Dikke kussen van de kooijen uit krimpen