Skihytta en Rorneshytta - Reisverslag uit Nordlenangen, Noorwegen van Leen en Ellien Kooij - WaarBenJij.nu Skihytta en Rorneshytta - Reisverslag uit Nordlenangen, Noorwegen van Leen en Ellien Kooij - WaarBenJij.nu

Skihytta en Rorneshytta

Door: Ellien

Blijf op de hoogte en volg Leen en Ellien

23 Juni 2017 | Noorwegen, Nordlenangen

Hei alle sammen,

Jaaaaa, daar was tie eindelijk dan, de langverwachte zon! We hebben zo’n heerlijke dag gehad mede dankzij de zon. Iedereen hartelijk dank voor het sturen van zonnestralen, we hebben er erg van genoten. Gisteren was het al een beetje voorspeld, kans op zonneschijn, tenminste op 1 weerstation. Bij een ander station zou het vandaag gewoon 100% bewolkt zijn. Die gaan we dus niet meer bekijken. Vanochtend bij het opstaan was het weliswaar nog wel bewolkt, maar de grijze zooi hing niet zo laag als de afgelopen dagen. En dat geeft de burger moed. Vandaar dat we toch een poging gingen wagen om een langere wandeling te doen, hoog in de bergen. Met hopelijk uitzicht over fjorden van bovenaf. We wilden de huisberg Rornes-tinden (tind=piek) beklimmen, iets meer dan 1000 metertjes. Erg ambitieus kweet het, maar volgens de omschrijving is het de meest beklommen berg hier in de omgeving met fantastisch uitzicht op het Lyngenfjord.

Startpunt: bij de plastic fabriek natuurlijk in Lyngseidet, jeweetwel het boodschappendorp. We vonden de plastic fabriek, maar natuurlijk geen parkeerplaats. Grrrr, helaas weer een Noorse spoorzoeker. Wij naar de VVV, die zowaar open was. Binnen werden we geholpen door een vriendelijke Noorman en die legde uit dat er geen echte parkeerplaats was, gewoon ergens gaan staan en dan het bos inlopen. Alleen dacht hij dat het niet echt makkelijk zou zijn om de route te vinden, die was amper aangegeven. Misschien niet verantwoord om te doen. Schijnt wel voor Noren uit de omgeving iets makkelijker te zijn. Maar we hadden een alternatief; via een omweggetje konden we er ook komen. Via Skihytta en daarna Rorneshytta konden we doorsteken naar Rornestinden, alleen vanaf die laatste Hytta (=hut) stond er niks aangegeven. Hij adviseerde om heel goed te letten op een pad wat er zou zijn. Uhmmmm, dat beloofde niet veel goeds. Maar het goede nieuws was wel dat de Rorneshytta ook prachtig zou zijn en goed aangegeven. Hij legde uit waar we de auto konden parkeren en zo gezegd zo gedaan. In Lyngseidet reden we naar de hoogste straat en daar was zowaar een echte parkeerplaats met bordjes!! Skihytta en zelfs Rornestinden stond aangegeven. Joepie, dat ging wel lukken dan.

De bewolking was inmiddels wat aan het minderen, er kwam een beetje zon doorheen. We liepen helemaal blij de berg op door bossen en bereikten al snel de eerste hut: Skihytta. Daar hadden we al een prachtig uitzicht over het Lyngenfjord, mooi blauw water en we zagen zelfs de toppen van de meeste bergen er omheen. Zoveel blauw en berg hebben we deze vakantie nog niet gezien. Helemaal in onze nopjes liepen we heerlijk verder en kwamen steeds hoger en hoger in de bergen. Het uitzicht werd steeds mooier, overal besneeuwde bergen om ons heen en het blauwe fjord beneden. Regelmatig moesten we grote sneeuwvelden oversteken, er moet nog heel veel wegsmelten hierboven. Waar zijn de snowshoes? Gelukkig was het geen probleem met onze bergschoenen en stokken. Beetje natte broek, maar die droogt heel snel, speciale wandelbroek. Sommige hellingen waren best steil, maar we gleden nergens uit en kwamen uiteindelijk op 650 meter hoogte bij hut nr 2: Rorneshytta. Gelegen midden tussen besneeuwde bergen en een nog mooier uitzicht over het fjord. We genoten enorm, wat een prachtige dag, zonovergoten, paar wolken en een schitterende omgeving. Daar knap je enorm van op. De Rorneshytta was supermooi, pas 3 jaar oud en van alle gemakken voorzien. We keken even binnen, de sleutel hing gewoon naast de deur. Een ingerichte keuken, slaapzolder, huiskamertje met meubeltjes en zelfs laminaat op de vloer. Erg luxe voor een berghut. Tegen betaling mag je hier overnachten. We hebben lekker buiten in het zonnetje gezeten en wat plaatjes geschoten. Vanaf deze hut konden we verder naar Rornestinden, alleen was er een probleempje: we wisten niet welke berg links of rechts de ware was. En er liep geen duidelijk pad naar toe. En er was heel veel sneeuw en daardoor geen spoor. En……..kortom te vaag, te gevaarlijk om verder te gaan. We kennen onze grenzen, bij twijfel: niet doorgaan! Maar dat vonden we helemaal niet erg, dit was al zo mooi en we waren erg blij met deze prachtige plek. Helemaal blij zijn we weer naar beneden gewandeld. Wat een beetje zon al niet kan doen. Hopelijk krijgen we nog meer van zulke dagen, dan kunnen we nog meer van die mooie uitzichtpunten bezoeken. Duimen maar weer. De weersverwachting voor morgen is redelijk zonnig in de ochtend en eind van de dag bewolkt met kans op een bui. Jullie merken wel wat het geworden is. Tot de volgende keer.

Hilsen,
Happy hikers

• 23 Juni 2017 - 22:38

Leen En Ellien Van Der Kooij:

Iedereen bedankt voor de leuke reacties, ook de zonnestraaltjes zijn goed aangekomen. Fijn dat jullie allemaal weer meelezen. Ik wist niet dat jij hier ook was geweest Ferry? Voor een bezoek aan Tromso dan? Nooit een reisverslag over gelezen dacht ik;) Hoi Franziska, ik zag op fb dat je idd familie over de vloer hebt/had. Gezellig hoor, leuk dat het weer zo herkenbaar is, de belevenissen hier in het hoge Noorden zijn toch net ff anders als in jullie hoge Noorden ;)

• 24 Juni 2017 - 16:21

Ferry:

Goh, dat zag er heerlijk zeg. Prachtig fjord, mooie bergen! Was hier ooit in 2000, nog voor de tijd van reisverslagen, met vliegen op Tromso en in rustig tempo naar de Noordkaap en bezoek aan de Lofoten. Wel wat gewandeld, niet zoveel. Nou, zie bij jullie zondag mindere dag, woensdag ook fris en wat regen, maar rest van de week prima wandelweer. Gr.Ferry