Schokdempers gezocht bij Blåvatnet
Door: Ellien
Blijf op de hoogte en volg Leen en Ellien
06 Juli 2017 | Noorwegen, Nordlenangen
Helaas was er gisteren alweer geen reisverslag, jammer hoor. En ik had nog zo beloofd dat we ons leven zouden beteren na een schrijfstilte van 4 dagen. We hebben ons leven zeker gebeterd, want we waren woensdag extra vroeg opgestaan om een lange wandeling te gaan maken bij Nordmannvik. Daarvoor zouden we eerst gaan overvaren (40 minuten cruise) vanuit Lyngseidet (het boodschappendorp) naar Olderdalen en dan nog 30 km rijden naar Nordmannvik. Al met al zouden we bijna 2 uur onderweg zijn om bij de start te kunnen komen. Toen we opstonden was het heel erg bewolkt, de bergen aan de overkant van ons fjordje waren in grijze nevelen gehuld. Maar we gaan, dus hadden we gewoon alles gepakt en even na 8 uur zoefden we richting Lyngseidet. Het begon al meteen te regenen. Maar Lyngseidet is 40 min. rijden, misschien zou het daar beter zijn en misschien zou het aan de andere kant van het fjord ook beter zijn. Heel veel misschien, misschien tegen beter weten in……….? We besloten om pas bij de veerboot te beslissen of we verder zouden gaan. Onderweg pakten nog meer donkere wolken zich samen boven de Lyngenalpen, het was overal dikke prut. Bij de veerboot regende het natuurlijk ook en aan de overkant van het fjord zagen we ook onheilspellende wolken die nattigheid lekten. We hebben de tocht met pijn in ons hart afgeblazen, we waren zo van plan geweest om een lange hike te gaan maken. Dus teleurgesteld zijn we huiswaarts gekeerd en dat was een uiteindelijk toch een goede beslissing, want het heeft de rest van de dag flink geregend. Alle hoop op nog een mooie wandeling was nu gevestigd op donderdag, onze allerlaatste kans om de benen te strekken omdat we vrijdag naar huis gaan.
Vanochtend was het in ieder geval droog en de bewolking was aanwezig, maar hing niet superlaag en er leek wat zonneschijn te zitten achter de wolken. Dus hebben we alles weer in de rugzak gepropt en zijn naar Sør-Lenangen gereden. Dat is hier vlakbij, nog voor Svensby en we wilden weer wandelen naar Blåvatnet, het blauwe meer waar we 2 weken geleden ook al zijn geweest. Toen hebben we deze hike van 8 km supersnel gelopen omdat we de regen voor wilden blijven. Vandaag besloten we om het allemaal wat langzamer te doen, het leek wel mee te vallen met de te verwachten nattigheid. Al weet je dat hier maar nooit. De zon scheen weliswaar nog niet, maar we zagen af en toe wat gaten ontstaan in het witte wolkendek. Bovendien is het pad naar het Blauwe Meer niet echt geschikt om supersnel te lopen, het ligt bezaaid met werkelijk alle stenen van heel Noorwegen. Een vlak stukje is echt zeldzaam. Onze enkels en knieёn kregen het weer zwaar te verduren. Maar het is een hike zonder veel hoogteverschil, slechts 300 metertjes en het uitzicht is erg weids en je hebt de hele tijd zicht op de besneeuwde bergen rondom Blåvatnet. De stilte werd af en toe verstoord door het geklater van watervalletjes en watertjes. Het is bijna oorverdovend stil en leeg hier. Op een handvol vogeltjes na hebben we geen enkel beestje ontdekt. (Oeps, ik lieg, want op de terugweg zagen we een hermelijntje over de weg rennen vlak voor onze auto.) We stapten stug door over grote en kleine stenen en aan het eind moesten we over wat grotere rotsen klauteren. Blåvatnet is een klein gletsjermeertje en al die stenen/rotsen zijn van morenen, meegevoerd hééééél lang geleden door de gletsjers die toen nog véééééél groter waren. Het meertje bereikten we rond lunchpauze en heel eventjes leek het erop dat de zon zou doorbreken, het water was mooi blauw door het beetje zonneschijn. We hebben op dit prachtige plekje onze lunch genuttigd, wat foto’s geschoten en zijn daarna weer huiswaarts gehobbeld. De bewolking werd alsmaar dikker en het begon zelfs een beetje te spetteren. Gelukkig was het geen flinke regenbui en we bereikten toch nog droog de auto. Natuurlijk hadden we de regenjassen al lang paraat. We nemen altijd alle regenspullen, mutsen en handschoenen mee, wat er ook beloofd wordt. Het weer kan zo snel omslaan. Vandaag vertrokken we met 2 wandelshirtjes aan en kwamen we terug met een regenjas, fleecevestje en handschoenen aan. De temperatuur was inmiddels 10 °gezakt. Eenmaal thuis konden we weer lekker opwarmen bij een bakkie leut en warme douche.
Nu liggen de koffers al weer bijna gepakt te wachten op de terugreis. Vrijdagochtend om 11 uur vertrekt het vliegtuig vanuit Tromsø. We vliegen eerst naar Trondheim ( 1 ½ uur vliegeren) en na een lange tussenstop van 4 ½ uur vliegen we naar Amsterdam, alwaar we rond 20.30 landen. Een lange reisdag wordt het, want we willen hier in Svensby de eerste veerboot nemen van 06.00 uur. De 2e boot vertrekt pas om 07.00 uur en dat vinden we wat krapjes worden, het is na de veerboot ook nog ruim 1 uur rijden naar Tromsø. Daar leveren we dan de auto in en hopen snel door de douane te mogen. Helaas is onze vakantie bijna ten einde. We genieten nog even van het mooie uitzicht hier en pakken vanavond de laatste spulletjes in.
Iedereen hartelijk bedankt voor het meelezen en meeleven. We hebben genoten van jullie aanwezigheid en reacties. Tot de volgende reis!
Lieve groetjes van Leen en Ellien
06 Juli 2017 - 20:25
Marianne:
Hee Ellien en Leen,
Een hele goede terugreis en Ellien dank voor je mooie verslagen.
Wij waren deze week in de Belgische Ardenne en hadden de eerste twee dagen regen.
We zijn wel gaan wandelen ondanks de regen maar gezellig is anders. Dus zeker veel respect voor jullie doorzettingsvermogen.
Bij ons werd t weer beter na die eerste twee slechte dagen, bij jullie was dat helaas niet het geval. ( op een paar dagen na )
Jullie zijn echte doorzetters!
Wel thuis en tot horens. Xxx
06 Juli 2017 - 20:36
Franziska:
We hebben weer volop genoten van jullie verhalen. Heel erg bedankt hiervoor! We wensen jullie een goede terugreis en verheugen ons nu al weer op jullie volgende reisverhaal! -
07 Juli 2017 - 10:54
T Vd Kooij :
Dat is jammer die rot regen maar je kan niet alles hebben wat een stenen zijn dat kan je toch nier op lopen maar jullie wel hè nou nog een goede reis wel thiuis ma en pa groetjes xxxx -
08 Juli 2017 - 09:36
Ferry:
Weer leuk om jullie verhalen en wandelverslagen te lezen. Nu thuis en hopelijk goede terugreis gehad. Tot de volgende keer! Groet, Ferry