Out of Africa - Reisverslag uit Krimpen aan de IJssel, Nederland van Leen en Ellien Kooij - WaarBenJij.nu Out of Africa - Reisverslag uit Krimpen aan de IJssel, Nederland van Leen en Ellien Kooij - WaarBenJij.nu

Out of Africa

Door: Ellien

Blijf op de hoogte en volg Leen en Ellien

26 April 2018 | Nederland, Krimpen aan de IJssel

Welcome back,

Aan alles komt een end, ook aan ons prachtige avontuur in Zuid-Afrika. Vandaag hebben we een hele lange reisdag voor de boeg. Eerst rijden we 500km van Champagne Castle in de Drakensbergen naar Johannesburg en daarna vliegen we in 11 uur terug naar Nederland. Aangezien we een zeer late vlucht hebben, pas om 23.15 wordt het dus een heeeeeele lange dag.

We konden uitslapen, maar ook vandaag is dat niet gelukt. Om 5 uur stonden we al weer op en nadat we de laatste dingetjes hadden ingepakt gingen we naar het ontbijt in het restaurant om 7 uur. Voor de eerste keer sinds ons verblijf hier, de voorgaande dagen hebben we steeds een voorverpakt ontbijt en lunch gehad. Het is misschien ook maar goed dat we hier niet vaker hebben ontbeten want het was echt een walhalla. Alles is hier zo ontzettend lekker en onze ogen zijn vaak groter dan onze maag. Tonnetje rond liepen we daarna weer terug naar ons kasteeltje en trokken verdrietig de deur voor de laatste keer achter ons dicht. Nog een laatste blik op de bergen, de rondscharrelende ibissen en pauwen in de tuin en toen moesten we toch echt uitchecken. Rond 8 uur zoefden we over het asfalt richting Johannesburg.

Een ritje van 500 km kan hier best lang duren, maar vandaag ging het uitsluitend over goede autowegen, zelfs geen pothole gezien. We hadden genoeg tijd en reden daarom een klein beetje om via Oliviershoekpas, door de bergen. Prachtig. We stopten bij de Sterkfontein Dam, een gigantisch groot knalblauw stuwmeer. Het is de 3e grootste watervoorziening van Zuid-Afrika. We schoten wat plaatjes onder het toeziend oog van de overal aanwezige verkopers van spulletjes. Het was vandaag een zeer warme dag, weer bijna 30’C. Gelukkig is het in de auto heerlijk koel. De reis verliep voorspoedig, we stopten 2 keer voor een kopje koffie en een lunch. Bij de lunch bij een wegrestaurant scharrelde in een grasveldje een vosmangoest rond. Onderweg zagen we ook nog struisvogels en antilopen. Maar toen kwamen we toch echt in de buurt van Johannesburg. Er wachtte ons een lastige uitdaging: vind een benzinepomp om de auto met volle tank in te leveren (verplicht). Tomtom hielp ons en we zouden er nog 2 tegenkomen voor het vliegveld. De voorlaatste namen we niet, de laatste zou prima zijn, toch? Domdomdom, die gok hadden we beter niet kunnen nemen want de “laatste” pomp vonden we niet. Omdat we toch wilden tanken gingen we vlak voor het vliegveld de snelweg af omdat Tomtom daar nog een pomp aangaf. We kwamen onbedoeld nu in een echte sloppenwijk terecht. Jakkes, dat was echt heel heftig. De kleine dorpjes die we tot nu toe altijd zagen waren redelijk netjes, maar dit was echt een smeerboel en krotten van golfplaten en viezigheid overal. Er waren ook heel veel mensen die ons aanstaarden. We voelden ons hier zeer ongemakkelijk en maakten dat we wegkwamen. Jammer van de benzine, we zien wel of we een boete krijgen.

We reden bij het vliegveld de parking van Budget Cars binnen en een dame nam onze auto in ontvangst. We verontschuldigden ons voor de halve tank, maar ze zei dat dat niet erg was, we zouden geen boete krijgen, alleen de benzinekosten. Volgens haar was de auto ook schadevrij en we konden meteen doorlopen naar de vertrekhal. We hebben dus geen enkel formulier gezien, getekend en hopen maar dat dit achteraf geen nare gevolgen geeft. Niks aan te doen. Het was pas 14.30, we waren dus ruim aan de vroege kant voor onze vlucht van 23.15! Maar we hadden geen zin om naar Johannesburg te gaan, we hadden behoefte aan wat rust. Gelukkig konden we de koffers al meteen dumpen en we passeerden ook vlot de douane. Het vliegveld is echt gigantisch groot en erg mooi, het is speciaal voor het WK voetbal 2010 verbouwd/vergroot en doet zeer westers aan. Je kan je hier uren vermaken en dat hebben we ook gedaan met koffiedrinken, lunchen en shoppen. Shoppen??, jazeker, normaal gesproken geen hobby van ons maar we vonden op een gegeven moment vlakbij onze gate zo’n prachtige winkel met handgemaakte Zuid-Afrikaanse spullen dat we de verleiding niet konden weerstaan en na 3 keer in en uit lopen hebben we een mooie beschilderde schaal en Monkey Balls gekocht. Monkey Balls zijn de vruchten van de Monkey Apple Tree die alleen in Africa voorkomt. De vruchten worden bijna een jaar lang in de zon gedroogd, daarna geschuurd en handgeschilderd. Nadeel, erg breekbaar en alles moet wel de lange vlucht in het bagagevak overleven. Alles werd ingepakt in dik bubbeltjesplastic en vastgeplakt en toen waren we nog een grote tas rijker. Oeps en we hadden al zoveel handbagage, dat wordt proppen.

Eindelijk was het 22.30 en konden we gaan boarden. Om 23.20 vlogen we de donkere nacht in. De bagage konden we toch goed kwijt, een medepassagier die naast ons zat bij de nooduitgang bood aan om haar handbagage elders te stallen zodat onze breekbare souvenirs veilig in een vakje konden liggen. De vlucht verliep geheel in het donker, we probeerden wat te doezelen, maar omdat bij de nooduitgang ook de toiletten zijn lukte dat deze keer ook niet. We zijn niet anders gewend. De volgende dag rond 10.15 waren we op Schiphol na een vlekkeloze, oersaaie vlucht. Deze vakantie heb ik het aangedurfd om zonder Primatour en Suprimal te vliegen en gelukkig heb ik nergens last van gehad. Er was ook geen turbulentie. Terwijl we op de koffers stonden te wachten zag ik in de aankomsthal tot mijn grote vreugde een bekend gezicht: Zoon Sander kwam aanlopen. Wat een enorm leuke verrassing was dat. We wisselden snel wat woorden uit aan het raam en sloten daarna hem en ook zijn vriendin in onze armen. Superleuk. We dronken daar een kopje koffie en vervolgden onze reis naar buiten. Sander en Mietta reden alvast naar ons huis en wij gingen met de shuttlebus naar de auto-opvang. 45 minuten later waren wij ook veilig thuis.
Ons Afrika avontuur was nu echt afgelopen. Wat een waanzinnig mooie reis was dit. Al onze verwachtingen zijn overtroffen, we hadden geen idee wat ons te wachten stond. We zijn van de ene verbazing in de andere gerold. Al die prachtige accommodaties, al die waanzinnige Game Drives. Vooral het Off- Road gebeuren heeft ons sprakeloos gemaakt. De bushwalks waren een avontuur op zich. En dan nog heerlijk gewandeld in de Drakensbergen, het was 1 groot feest in een prachtig mooi land met hartverwarmende mensen. Al mijn bezwaren die ik ooit had bedacht om niet te gaan zijn totaal onzinnig gebleken. Ik heb zelfs genoten van de spinnen!! Onze droom is meer dan uitgekomen.
Uiteindelijk bleek de afrekening van Budget Cars toch niet echt mee te vallen, we hebben extra dure benzine gekregen. Maar dat was onze eigen schuld en de volgende keer zorgen we er echt wel voor dat we de tank vullen voordat we de huurauto inleveren.
Tevens heb ik nog een ongewenst souvenir meegenomen. 5 dagen na thuiskomst kreeg ik hoge koorts en vreselijke spierpijn in mijn benen. Vreemde rode bultjes sierden mijn lichaam en in mijn rechterknieholte was er zelfs 1 flink gaan zweren (dacht ik). Een bezoek aan de huisarts bracht uitkomst; zij dacht aan een tekenbeet. Voor de zekerheid ben ik de dag erna ook bij de tropenarts geweest van de Travel Clinic en daar werd de diagnose van de huisarts bevestigd. De zweer in mijn rechter knieholte was een schoolvoorbeeld van een tekenbeet en daar komt ook de koorts en spierpijn van. Ik heb de African Tick Bite Fever (Afrikaanse tekenkoorts) opgelopen. Besmet door de Afrikaanse teek met een Rickettsia bacterie. Het goede nieuws is dat het niet besmettelijk is, dat het vanzelf overgaat en dat er geen restverschijnselen zijn. In tegenstelling tot de Europese teken brengen de Afrikaanse broeders geen ziekte van Lyme over, alleen de koorts, spierpijn en huiduitslag zijn de gevolgen. Ik kreeg een antibioticumkuur en na 2 dagen was ik weer koortsvrij en verdwenen ook de spierklachten. Ook ben ik getest op Malaria, iedereen die na een bezoek aan de tropen koorts krijgt wordt daarop getest en gelukkig heb ik dat niet. Dus ondanks het feit dat we de hele vakantie met lange broek en lange mouwen hebben gelopen is er toch zo’n kreng binnengeslopen. Volgens de tropenarts heb ik gewoon pech gehad en overkomt het heel veel reizigers. Gelukkig is het een klein offer wat ik graag breng voor deze fantastische vakantie. We gaan hier nog heel lang van nagenieten.

Wat zijn we toch een ongelooflijke bofferds dat we dit hebben mogen meemaken, Zuid-Afrika is voor altijd in ons hart.

Iedereen hartelijk bedankt voor het meeleven en meelezen. Helaas heb ik geen tijd gehad om te reageren op alle reacties, maar het was altijd erg leuk om jullie commentaar te lezen. Bedankt en hopelijk zie ik iedereen terug bij het volgende reisverslag naar…………?

Liefs,Leen en Ellien

• 10 Mei 2018 - 20:28

Franziska & Klaas:

Beste Leen & Ellien,
    Fijn om te horen, dat jullie zo intens hebben genoten van jullie reis naar Zuid-Afrika en dat jullie weer veilig en wel thuis zijn aangekomen. Dat je inmiddels zelfs de spinnen enigszins kunt waarderen, zegt veel over hoe fantastisch jullie reis moet zijn geweest! Wel een akelig en vervelend souvenirtje die tekenbeet Ellien, maar gelukkig ben je blijkbaar snel weer opgeknapt en zal het verder geen vervelende gevolgen voor je hebben.
    Nogmaals heel erg bedankt voor het delen van al jullie belevenissen hier op waarbenjij.nu en natuurlijk op Facebook. Ook wij thuisblijvers kregen hierdoor het gevoel, een beetje met jullie mee te reizen en we hebben weer intens genoten van jullie gedetailleerde verhalen!
    Lieve groetjes en tot mails,
    Franziska & Klaas